Svadbeni običaji u Hrvatskoj

Hrvatska u sebi objedinjuje vrlo različite krajeve, različita narječaja i različite običaje. Takva se različitost može primijetiti i prilikom svadbenih običaja. Iako se danas sve više organiziraju svadbe nalik na one američke i zadnoeuropske samo za najbližu rodbinu i prijatelje, a često se više ni ne organiziraju subotom, nije loše prisjetiti se običaja vezanih uz svadbu iz cijele Hrvatske. Možda među njima možete pronaći inspiraciju pa čak i na svojem modernijem vjenčanju uklopiti poneki element tradicije.

Tečaj plesa za mladence

Kada kao mladenka ili pak mladoženja počnete razmišljati o prvome plesu kao supružnika na vjenčanju, a da prije toga gotovo nikad niste plesali, zasigurno mislite da Vam nema pomoći, no tomu ipak nije tako. Ono što Vas može spasiti svakako je pohađanje tečaja plesa.

Unajmiti ili kupiti vjenčanicu?

Vjenčanica je svakoj mladenki gotovo najvažniji dio  svadbenog slavlja, uz pravog mladoženju, dakako. Uz prelistavanje kataloga i ophodnju salona svaka buduča mladenka treba razmisliti o tome hoće li svoju haljinu kupiti ili pak unajmiti. Saloni nude obje opcije, no želite li ipak dizajnerski komad, tada Vam preostaje samo kupnja jer oni obično ne nude najam vjenčanica.

Vjenčane zahvalnice

Vjenčane zahvalnice obično su već dio tradicije kojom mladenci svojim gostima zahvaljuju što su bili dio njihovog vjenčanja.  Već se desetljećima one u Hrvatskoj daju na gotovo  uvijek identičan način – kratki uniformirani tekst kraj kojeg stoji slika mladenaca. Obično se one tiskaju zajedno s pozivnicama pa su i u istome stilu

Vjenčani buket

Odabir vjenčanog buketa mnogim je mladenkama jedan od najljepših dijelova biranja detalja koji će upotpuniti njezino vjenčanje. Cvijeće zasigurno voli svaka buduća mladenka pa je upravo stoga proces biranja buketa, ali i ostale dekoracije koja mora biti u skladu s buketom, zabavan, ali i pomalo zbunjujuć proces. Naime, može se birati između uistinu brojnih varijanti pa se nerijetko buduće mladenke nađu u dilemi.

Vjenčanje na otvorenom

Ako svoje vjenčanje organizirate u kasno proljeće ili ljeto, zasigurno ste razmišljali o tome da svoje svadbeno slavlje organizirate vani na otvorenom. To je svakako odlična ideja, ali pri organizaciji svečanosti na otvorenom treba na umu imati sve moguće situacije koje Vas mogu zadesiti na dan vjenčanja i unaprijed se pripremiti kako bi se izbjegla neželjena iznenađenja

Vjenčanje u restoranu ili na otvorenom prostoru

Dragi Vam je napokon postavio sudbonosno pitanje i počeli ste razmišljati o datumu na koji ćete uprilićiti svoju svadbenu svečanost?  Osim što trebate odlučiti u kojem će mjesecu biti vjenčanje, također trebate razmisliti i o tome hoćete li vjenčanje organizirati u restoranu ili sali nekog hotela ili pak na otvorenom. Dakako, organizacija vjenčanja na otvorenom dolazi u obzir samo u kasno proljeće, ljeto te u ranu jesen, dok su svi ostali periodi ipak rezervirani za zatvorene prostore.

Vodič za mladenku

Dragi Vam je napokon postavio sudbonosno pitanje i od oduševljenja ste izvan sebe? Čestitamo! Ipak, ono što sada slijedi, Vaša svadba, zahtijeva puno planiranja unaprijed, snalažljovsti i promišljanja. Kada Vam se slegnu prvi dojmovi i dogovorite datum vjenčanja, krenite na planiranje. U nastavku Vam donosimo top 10 savjeta koje treba imati na umu prilikom planiranja vlastitog vjenčanja. Čak i ako ste odlučili angažirati profesionalnog organizatora vjenčanja, dobro je da i sami budete upućeni u sve njegove aspekte.

Vodič za mladoženju

Iako se možda na prvi pogled čini da budući mladoženje baš i ne sudjeluju u organiziranju i planiranju vjenčanja, svakako treba s mladenkom podijeliti obaveze. Planiranje vjenčanja zahtijeva dobre organizacijske sposobnosti i podjelu poslova. Dakako, mladoženja se ne bi smio uplitati u odabir haljine, mladenkine vjenčane kume i cvijeća (jer ga potonje vjerojatno ni ne zanima), no svakako mora dati svoj doprinos svih onih mjeseci koliko traju pripreme za vjenčanje.

Vremenske (ne)prilike na vjenčanju

Vjenčanje je jedan od najljepših dana u životu mladenaca koji se očekuje s velikim nestrpljenjem. U pripreme je uloženo puno truda, ljubavi, energije pa i novca, a na sam dan vjenčanja ipak se mogu dogoditi nepredvidive situacije na koje niste računali.

Predivan topao, sunčan dan zvuči kao idealan za vjenčanje, no ništa manje romantično i nezaboravno ne mora biti ni vjenčanje popraćeno kišom, olujnim vjetrom ili pak kišom.

U nastavku donosimo savjete koje možete primijeniti dogode li Vam se na dan Vašeg vjenčanja nepoželjne vremenske prilike.

Stranica 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12